Trumps America First-beleid: averechts effect op de dollar, impuls voor Europese vastgoedbeleggingen
De hernieuwde opkomst van Donald Trump op het wereldtoneel - met protectionistische retoriek, handelsdreigingen en geopolitieke onrust - ondermijnt het vertrouwen in de Amerikaanse dollar als stabiele wereldmunt. Waar Trump mikt op nationale zelfbeschikking, leidt zijn aanpak tot internationale onzekerheid. Kapitaal zoekt daardoor veilige havens buiten de VS, wat opwaartse druk op de euro creƫert. Ironisch genoeg versterkt Europa zich tegenover de dollar, niet dankzij eigen kracht, maar door Trumps destabiliserende koers.
Tegelijkertijd zien we in Europa dat centrale banken, ondanks nog relatief hoge inflatie in landen als Nederland, overgaan tot renteverlagingen. Die beleidskeuzes zijn ingegeven door zwakke groei en de wens om het investeringsklimaat te stimuleren. Lage rentes verlagen de financieringskosten, terwijl de hardnekkig hoge inflatie fysieke assets zoals vastgoed aantrekkelijker maakt dan liquide posities.
Vastgoedbeleggingen in Nederland profiteren hierdoor dubbel: enerzijds van inflatoire bescherming, anderzijds van goedkoper kapitaal. Institutionele en particuliere beleggers verschuiven steeds vaker van volatiele aandelenmarkten naar de tastbare zekerheid van vastgoed. De opmars van private markten is daarbij opvallend. Beleggers zoeken nabijheid, controle en voorspelbaarheid - en keren grote internationale exposure tijdelijk de rug toe.
In deze nieuwe economische realiteit is het Europese vastgoed niet alleen een inflatiehedge, maar ook een geopolitiek anker. Dichtbij huis, met zicht op waarde en rendement.